fbpx
Connect with us

SportJournal Stories

The king is dead, long live the GOAT!

Ο Στέφανος Αλαφάκης εξηγεί γιατί στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 τελείωσε οριστικά η συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών και γιατί και οι πλέον δύσπιστοι οφείλουν σεβασμό στον εκπληκτικό ΛΙΟ ΜΕΣΙ!

Published

on

Η συζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα υπάρχει για πάντα. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον, που θα φτάσουν οι Εμπαπέ και Χάαλαντ και ποιοι θα εμφανιστούν στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια, όμως αυτή την στιγμή υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση στο σχετικό ερώτημα!

Τα επιτεύγματα του Λίο Μέσι μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο Αργεντινός έχει κάνει μυθικά πράγματα, έχει καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη με τις ενέργειές του αμέτρητες φορές και έχει καταφέρει να κυριαρχήσει με τα στατιστικά του, παρ’ ότι ποτέ δεν έπαιζε για τον εαυτό του, αλλά για την ομάδα!

Είναι ο καλύτερος ντριμπλέρ, πασέρ, δημιουργός και εκτελεστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για το τελευταίο φυσικά πολλοί διατηρούν αμφιβολίες και θεωρούν πως ο Κριστιάνο υπερτερεί. Βασίζονται στον απόλυτο αριθμό των γκολ που έχουν πετύχει οι δύο παίκτες, μόνο που αυτό το στατιστικό δεν λέει φυσικά την αλήθεια!

Advertisement

Για να βγουν συμπεράσματα πρέπει να γίνει η αναλογία με τις συμμετοχές τους και εκεί προκύπτει ξεκάθαρα πως ο Μέσι είναι ΚΑΙ ο κορυφαίος σκόρερ! Αμφότεροι έχουν πετύχει 701 γκολ σε συλλογικό επίπεδο. Ο Πορτογάλος σε 949 συμμετοχές και ο Αργεντινός σε 853! Ίδια γκολ, με 100 λιγότερα παιχνίδια για τον Λιονέλ.

Στα ίδια ματς, οι ασίστ είναι 333 – 223 υπέρ του Μέσι. Ίδια γκολ και 110 περισσότερες ασίστ, έχοντας παίξει σχεδόν 100 αγώνες λιγότερους. Αντιλαμβάνεστε την διαφορά; Αν μπουν στο «παιχνίδι» και οι Εθνικές, εκεί ο Μέσι έχει 98 γκολ σε 172 συμμετοχές και ο Ρονάλντο 118 σε 196 συμμετοχές. 20 παραπάνω γκολ σε 24 παραπάνω συμμετοχές.

Αθροιστικά: 819 γκολ σε 1.145 συμμετοχές ο Κριστιάνο, δηλαδή 0.72 γκολ ανά αγώνα. 799 γκολ σε 1.025 συμμετοχές, δηλαδή 0.78 γκολ ανά αγώνα. ΚΑΙ καλύτερος σκόρερ ο Μέσι, γιατί όλα τα άλλα δεν νομίζω ότι αμφισβητούνται από κανέναν!

Σε ομαδικούς τίτλους έχε σαρώσει τα πάντα: 10 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Πρωτάθλημα Γαλλίας, 7 Κύπελλα Ισπανίας, 7 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Γαλλίας, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 4 Champions League, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Advertisement

Αμέτρητες φορές πρώτος σκόρερ διοργανώσεων, MVP αγώνων, τελικών και τουρνουά. 3 φορές αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη (2009, 2011, 2015), 2 φορές καλύτερος παίκτης από την FIFA (2009, 2019). Έχει στο ενεργητικό του 7 Χρυσές Μπάλες, τις περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

Τα κατορθώματά του είναι αδύνατον να περιγραφούν μόνο από τους αριθμούς. Και το μόνιμο αντεπιχείρημα όσων αρνούνταν να παραδεχτούν πως τόσα χρόνια απολαμβάνουν τον κορυφαίο όλων των εποχών, ήταν οι αποτυχίες της Εθνικής Αργεντινής.

Μιας ομάδας που πριν και μετά τον Μαραντόνα δεν είχε πάρει κανένα Μουντιάλ. Ο Μέσι την έστειλε στον τελικό το 2014, βγήκε MVP της διοργάνωσης και το τρόπαιο χάθηκε από τις ευκαιρίες του Ιγκουαΐν. Το ίδιο έγινε και στο Κόπα Αμέρικα του 2015.

Όταν είπε εν βρασμώ ψυχής πως αποσύρεται από την Εθνική, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Ο «Μεσσίας» όλου του έθνους έκανε το μεγαλύτερο comeback της ιστορίας και μέσα σε 2 χρόνια βάλθηκε να… βουλώσει τα στόματα όλων!

Advertisement

Το 2021 πήρε το Κόπα Αμέρικα μέσα στο Μαρακανά. Ως MVP, πρώτος σκόρερ και πρώτος σε ασίστ στην διοργάνωση. Μετά νίκησε την Ιταλία στο Σούπερ Καπ, με 2 ασίστ και όντας MVP του τελικού. Και ήρθε το Μουντιάλ του Κατάρ, όπου οδήγησε την Αργεντινή στην «γη της επαγγελίας», όντας ξανά MVP, πρώτος σε ασίστ και δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης!

Μέσα σε έναν χρόνο ΤΑ ΣΗΚΩΣΕ ΟΛΑ. Έφερε την χώρα του στην κορυφή της ηπείρου και στην συνέχεια ολόκληρου του πλανήτη. Έχοντας κατακτήσει τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, ήταν το μόνο που του έλειπε. Φαινόταν στα μάτια του πως πήγε στο Κατάρ με έναν και μοναδικό στόχο, τον οποίον εκπλήρωσε απόλυτα.

Μας χάρισε μια ακόμα μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση. Όλοι στέκονται στο ότι σχεδόν όλα του τα γκολ ήρθαν με πέναλτι (οι υποστηρικτές της άποψης ότι ο Κριστιάνο είναι ο καλύτερος, πόσο ειρωνικό…), αλλά η εικόνα του ήταν απλά «μαγική». ΟΛΟ το παιχνίδι της Αργεντινής περνούσε από τα πόδια του. Οι ενέργειές του και οι μπαλιές του «ξεκλείδωναν» κάθε παιχνίδι. Θα μπορούσε να χρεωθεί διπλάσιες και τριπλάσιες ασίστ με καλύτερα τελειώματα από τους συμπαίκτες του. Κάθε επίθεση όμως είχε πάνω την… σφραγίδα του.

Το ίδιο και ολόκληρος ο τελικός, στον οποίον σκόραρε δις. Το υπέροχο στρώσιμο στον Λαουτάρο θα μπορούσε να τελειώσει από πολύ νωρίτερα το ματς και να του δώσει μια ακόμα ασίστ, όμως ο συμπαίκτης του… ντύθηκε Ιγκουαΐν και πήγε να τα χαλάσει όλα! Ο Μέσι πάντως έκανε το καθήκον του, έβαλε και το πρώτο πέναλτι στην «ρώσικη ρουλέτα» και πλέον έψαχνε έναν υποστηρικτή.

Advertisement

Το βρήκε στο πρόσωπο του Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, που μετά την ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ επέμβαση στο 120′ έπιασε κι ένα πέναλτι στην σχετική διαδικασία, φέρνοντας σε θέση οδηγού την ομάδα του. Το φινάλε ήταν αυτό ακριβώς που αξίζει στον κορυφαίο, που σήκωσε στον ουρανό την κούπα και προκάλεσε ντελίριο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα ατομικά του βραβεία δείχνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια η συζήτηση για τον GOΑΤ έπρεπε να έχει τελειώσει. Κάποιοι δεν πείθονται και θεωρούν ότι οι ομαδικοί τίτλοι είναι… σημαντικότεροι. Λες και εάν χανόταν το Μουντιάλ αυτό στα πέναλτι, θα μειωνόταν η αξία του Μέσι. Για κάποιους όμως έτσι είναι. «Ο Μαραντόνα πήρε Μουντιάλ, ο Μέσι όχι».

Ε ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΙ. Και η κουβέντα τελειώνει οριστικά και επίσημα. Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών!

THE KING IS DEAD. LONG LIVE THE GOAT.

ΥΓ. Πολλοί κάνουν λόγο για «στημένο» Μουντιάλ για να το σηκώσει η Αργεντινή. Στημένο τρόπαιο, με την «Αλμπισελέστε» να περνάει στα πέναλτι την Ολλανδία και να νικάει στα πέναλτι την Γαλλία. Στημένο τελικό με τους «Τρικολόρ» να κερδίζουν δύο πέναλτι στην κανονική διάρκεια και την παράταση. Ναι, αυτό στον Ντι Μαρία φαίνεται πως δεν υπάρχει. Όπως και το πρώτο της Γαλλίας είναι αυστηρό -αλλά σίγουρα πολύ περισσότερο από αυτό της Αργεντινής-. Άλλο όμως αυτό και άλλο να χαρακτηρίζουμε στημένη όλη την διοργάνωση μετά τα όσα είδαμε!

Advertisement

ΥΓ 2. Το χέρι του Μαραντόνα έμεινε στην ιστορία ως «το χέρι του θεού». Λίγο ειρωνικό να χλευάζεται τώρα το Μουντιάλ του Μέσι επειδή του… δόθηκε από την διαιτησία. Μονά, ζυγά μονόζυγα.

Advertisement
Advertisement
Click to comment
Advertisement
Advertisement

Trending