fbpx
Connect with us

Bundesliga

Μπάγερν – Ντόρτμουντ: Όταν οι Βαυαροί… κράτησαν «όρθιους» τους Βεστφαλούς

Η άγνωστη ιστορία καταβολής χρημάτων της Μπάγερν προς την Ντόρτμουντ, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της χρεωκοπίας και την διάσωση του γερμανικού συλλόγου.

Published

on

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ συνθέτει ένα από τα πιο ιδιόμορφα ντέρμπι της Ευρώπης, μοναδικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς, το «Klassiker». Η μοναδική φύση της μεταξύ τους διαμάχης εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτή δεν απορρέει από την γεωγραφία ούτε από την κοινωνική τάξη (πλέον) των οπαδών των δυο ομάδων, αλλά από το ποια θα πρωταγωνιστεί στην Bundesliga. Ακόμη, συνθέτουν μια πρωτοφανή «σχέση ανταλλαγής» στελεχών και ποδοσφαιριστών, αφού όποιος αναδεικνύεται από την Ντόρτμουντ μεταπηδά στην Μπάγερν για να μεγαλουργήσει. Οι συνθήκες όμως δεν ήτανε πάντοτε έτσι.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο τέλη της δεκαετίας του 90′ , κατακτώντας το 1996 το Κύπελλο Κυπελλούχων και το 1997 το Champions League. Μάλιστα αποτέλεσε και την πρώτη γερμανική ομάδα που εισήχθη στο χρηματιστήριο της χώρας το 2000. Όμως, η κακοδιαχείριση της διοίκησης των Βεστφαλών, η υπογραφή υπέρογκων συμβολαίων με γερασμένους παίκτες και η γενικότερη σπατάλη σε ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές, διόγκωσαν τα χρέη της στο ποσό των 200.000.000 ευρώ.

Η βιωσιμότητα της ομάδας βρισκόταν σε οριακή κατάσταση, καθώς το 2004 δήλωσε αδυναμία να πληρώσει τις… δόσεις των συμβολαίων, αποκομίζοντας προσφυγές από τους παίκτες της για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα, η Ντόρτμουντ έφτασε στην εξευτελιστική κίνηση να πουλήσει το γήπεδο της, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της χώρας, ενώ η έκκληση για βοήθεια σε πιστωτές και τράπεζες έπεφτε στο κενό, καθώς το δυσθεώρητο ποσό που χρωστούσε συνιστούσε τροχοπέδη στον δανεισμό της.

Advertisement

Κάπου εδώ εμφανίζεται ο «άσπονδος» εχθρός της, η Μπάγερν Μονάχου, η οποία αποφάσισε να βάλει πλάτη βγάζοντας από τα ταμεία της το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή δανεισμού, παρέχοντας ανάσα ρευστότητας στην Μπορούσια και χωρίς να διαφημίσει ποτέ την κίνηση αυτή. Ακόμη, είχαν «αρπάξει» από την οικονομικά «πνιγμένη» Ντόρτμουντ τον Τόρστεν Φρινγκς το 2004, δίνοντας στην αντίπαλο της 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την τότε ομάδα που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βαυαροί έχουν ξανά απλώσει «χείρα σωτηρίας» σε αντιπάλους, έχοντας ξαναδώσει χρήματα τόσο στην συμπολίτισσα Μόναχο 1860, όσο και στην Σανκτ Πάουλι.

Βέβαια, οι Βεστφαλοί δεν διασώθηκαν από την ευγενική χειρονομία της Μπάγερν, αφού εν τέλει συνήψαν συμφωνία με μια τράπεζα για την παραχώρηση μακρόχρονου δανείου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ και σε συνδυασμό με την περικοπή συμβολαίων, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να ανακτήσουν το γήπεδο τους, αποκαθιστώντας την υπόληψή τους. Ουδείς μπορεί όμως να αμφισβητήσει, ότι η οικονομική συνδρομή της αντιπάλου της ήταν ζωτικής σημασίας, σε μια περίοδο που όλες οι χρηματικές «πόρτες» ήταν κλειστές.

Advertisement
Click to comment
Advertisement
Advertisement

Trending